Vanja Pešić iz Leskovca u program omladinskog rada se uključila u prvoj godini srednje škole, nakon prezentacije programa Udruženja Narodni parlament,  zato što je, kako kaže, tad po prvi put u životu neko pitao šta bi promenila u svom gradu kada bi imala priliku. U tom trenutku je bila zatečena pitanjem i nije znala šta bi odgovorila, ali je osećala da je konačno pronašla svoje mesto i ljude.

Prijateljima bi opisala svoje učešće u programu omladinskog rada kao vreme koje je posvetila razvoju svoje ličnosti u saradnji sa divnim ljudima. Važno joj je što u ovim programima svaka mlada osoba može da dobije šansu, ali i ljude koji veruju u nju i pružaju joj podršku.

Omladinski rad Vanji je doneo mnogo različitih boja i mnogo ljudi, izazove, kreativnost i saradnju. Nije očekivala koliko će za nju biti značajno poznavati ljude sa svih strana sveta i koliko će iz ovog iskustva naučiti o životu. Razvila je veštine asertivne komunikacije, koje su joj vrlo važne za bilo koji rad s ljudima. Shvatila je kako svetu treba pristupiti raširenih ruku i bez predrasuda. Veruje da je poznanstvo sa različitim ljudima kroz program omladinskog rada naučilo da ne igra uvek na prvu loptu i da se ispod površine uvek krije mnogo više nego što znamo i mislimo.

Kao jedno od najzačajnijih iskustava izdvojila bi planiranje i pisanje prvog volonterskog projekta ͞“Disconnect to Connect͟“ koji je imao za cilj da pruži mladima u Leskovcu priliku da kreativno provode slobodno vreme. Tako je upoznala neke ljude koji su joj vremenom postali najbolji prijatelji, ali i naučila puno o sebi, postala svesna koliko toga ume i može, što joj je dalo samopouzdanje da i sama nastavi da se bavi omladinskim radom i pruži drugima priliku koju je ona imala sreće da dobije.

Vanjinu priču ispričali Ana Pecarski i Petar Đurović,

Informacije o Udružeju Narodni parlament nalaze se na: www.parlament.org.rs

Informacije o NAPOR organizacijama članicama nalaze se OVDE.

Izvorni tekst:  NAPOR – Vidljivost i prepoznavanje omladinskog rada – Vanja Pešić, Udruženje Narodni parlament