Udruženje građana “Centar za kreativni razvoj – Knjaževac” osnovano je 2004. godine kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana čiji je cilj unapređenje položaja dece i mladih kroz više lokalnih, nacionalnih i internacionalnih projekata i inicijativa.

Misija Centra za kreativni razvoj – Knjaževac je zalaganje za unapređenje položaja dece i mladih na svim nivoima zasnovano na demokratskim vrednostima i principima partnerstva između civilnog, javnog i poslovnog sektora.

Prioritetna ciljna grupa su nam deca i mladi. Šira ciljna grupa su roditelji i pojedinci i institucije/ organizacije koje rade sa decom i mladima.

Ciljevi  Udruženja su:

  1. razvoj aktivnog učešća dece i mladih u društvu,
  2. osnaživanje dece i mladih za uključivanje u procese donošenja odluka,
  3. organizovanje dece i mladih u kreativne svrhe,
  4. podrška deci i mladima da ostvare svoja prava,
  5. razvoj interkulturalnih vrednosti kod dece i mladih,
  6. podrška roditeljima, starateljima i institucijama koje rade sa decom i mladima.

U okviru udruženja 2006. godine osnovan je omladinski klub InterCOOLt koji broji oko 30 članova, većinom učenika srednjih škola koji su učesnici aktivnosti koje organizuje CKR – Knjaževac.

Kroz više projekata imamo razvijeno partnerstvo sa udruženjima COB „Zelena zona“ iz Knjaževca, „Otvoreni klub “ iz Niša, „Društvo za razvoj kreativnosti“ iz Aleksinca, „Imam ideju“ iz Kraljeva, “Timočki omladinski centar “ iz Zaječara, kao i sa osnovnim školama „Vuk Karadžić“ iz Knjaževca i „Mitropolit Mihailo“ iz Sokobanje, Tehničkom školom iz Knjaževca i Knjaževačkom gimnazijom.

U svom sastavu Centar za kreativni razvoj – Knjaževac ima trenere iz oblasti interkulturalnog obrazovanja, ljudskih prava, dečjih prava, volonterizma, vršnjačke medijacije, kulturne medijacije i javnog zagovaranja, koordinatore i lidere internacionalnih radnih kampova, sportske trenere, umetnike…