TOC u okviru projekta Terenski rad u zajednici, organizovaće trening za obuku terenskih saradnika, tj. outreach saradnika, a u cilju podizanja stručnih kompetenci stručnih radnika, saradnika i stručnih saradnika u sistemu socijalne zaštite iz opštine Zaječar.

TOC će u toku marta meseca organizovati u Zaječaru dva stručna treninga, akreditovana u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu od strane Asocijacije DUGA, čiji će licencirani treneri voditi ove treninge, koji nose po 15 pasivnih bodova.

Osnovni trening za outreach radnike u periodu od 10:00 do 16:00, traje jedan dan i održava se 15. marta 2023. godine.

Napredni trening za outreach radnike u periodu od 10:00 do 16:00, traje dva dana i održava se 16. i 17. marta 2023. godine.

Prijave su otvorene do 8.marta 2023. godine do ponoći.

Oba treninga su povezana i za oba se možete se prijaviti popunjavanjem kratkog jedinstvenog prijavnog formulara na linku.

Obuke su namenjene starijima od 18 godina, tj. punoletnim građanima, zaintresovanim da pruže podršku ugruoženim grupama stanovništva iz grada Zaječara i okolnih sela kroz terenski rad.

Kako terenski saradnik može da pomogne?
Uloga terenskog saradnika je da osnaži, da pokuša da promeni perspektivu gledanja na probleme i da zajedno sa korisnikom potraži rešenje. Osnovni cilj je obezbeđivanje socijalne, ekonomske, zdravstvene i psihološke pomoći kroz:
1⃣ psihološku podršku,
2⃣ socijalnu intervenciju,
3⃣ upućivanje kod drugih pružaoca usluga,
4⃣ praćenje kod drugih pružaoca usluga
Usluga „Terenski saradnik” je preventivna socio-zdravstvena usluga koja je u gradovima u kojima je već pilotirana, poput Šapca, Kruševca i Vrnjačke banje, uspešno povezala različite sektore u lokalnoj zajednici i unapredila medjusektorsku saradnju.

Šta je predstavlja “Outreach”?

„Rad na ulici“; „Ulični socijalni rad“, „Rad na uglu ulice“, „Mobilni tim“, „Terenski rad“, su neki od opisa koje koristimo za ovaj metod rada. Ipak, outreach nije jedna, pojedinačna usluga, već grupa usluga koja podrazumeva različite pristupe – od uspostavljanja konatkata do praktične obuke i pomoći. Ono što ga čini posebnim je to da on predstavlja radni metod baziran unutar ciljane grupe i njene okoline.

Sama reč “outreach“ znači dostići, stići nekoga napolju, izvan nečeg, obično se misli izvan institucionalnih okvira. Kod nas se odomaćio posrbljeni strani izraz „autrič“ kako bi se izdvojio od drugih oblika rada koji isto tako mogu biti „rad na terenu“, ali i zbog činjenice da je širom sveta usvojen ovaj termin.

Po svojoj bazičnoj nameni kao strategija, rad na terenu, ima za cilj da u jednoj zajednici:

  • Prevenira nastajanje ili produbljivanje socijalnih i zdravstvenih problema,
  • Poveže korisnike sa institucijama,
  • Osnaži korisnike da rešavaju svoje probleme i smanje rizike.

Projekat “Terenski rad u zajednici” finansira Evropska unija preko programa EU PRO Plus. Njegov sadržaj je isključiva odgovornost TOC-a i ne odražava nužno stavove Evropske unije.