Timočki Omladinski Centar TOC uz podršku Misije OEBS u Srbiji realizovaće u periodu od avgusta do decembra 2021. godine, relizovaće projekat Osećaj se dobro dok volontiraš.

Ovim predlogom projekta Timočki Omladinski Centar nastavlja da razvija i poboljšava koncept bezbednosti mladih u lokalnim zajednicama.

Cilj projekta je da radi na poboljšanju uslova za održivu saradnju i povećanje učešća mladih u životu zajednice kroz volontiranje u vanrednim situacijama. Ideja samog projekta je da radi na jačanju mreže volonterskih centara i podsticanje volontiranja u hitnim slučajevima, sa fokusom na psihološkoj sigurnost volontera.

U okviru projekat biće održavane obuke za omladinske radnike iz 9 volonterskih centara, a nakon čega će biti razvijena i dve brošure. Jedna brošura odnosiće se na bezbednost i sigurnost volontera, dok će se druga odnosti na suprviziju i mentorstvo volontera. Oba vodiča će služiti omladinskim radnicima i drugim potencijalno zainteresovanim organizatorima volontiranja.

Pored ovih pomenutih aktivnosti, projektom je planirano i da se kroz javen događaja u 9 gradova promovišu volonterski centri u pograničnom regionu, njihov značaj za lokalne zajednice kao bitan resurs, kao i uspostavljanje partnerske saradnje između štabova za vanredne situacije u lokalnim zajednicama i okruzima u kojem se volonterski centri nalaze.

Učesnici projektnih aktivnosti biće omladinski radnici iz 9 volonterskih centara iz Srbije, iz pograničnog regiona Srbije i Bugarske i to iz Zaječar, Niš, Leskovac, Knjaževac, Bor, Majdanpek, Aleksinac, Vladičin Han i Kuršumlija, koji će nakon održane obuke sprovoditi aktivnosti sa sadašnjim i budućim volonterima tih volonterskih centara.

Timočki omladinski centar razvio je mrežu od 9 volonterskih centara u ovim gradovima koji su osnovani prekograničnim projektom sa Bugarskom. Volonterski centri su organizacije civilnog društva iz pomenutih gradova: Narodni parlament iz Leskovca, Centar za kreativni razvoj iz Knjaževca, Mladi JAZAS -a Zaječar, Proaktiv iz Niša, Crveni krst Vladičin Han, Crveni krst Majdanpek, Crveni krst Aleksinac, Dom omladine Bor i Ad Fines Cultus tim iz Kuršumlije.