[vc_row][vc_column][vc_column_text]Nakon razmene volontera u Bugarskoj, usledila je razmena i u Srbiji, a u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Bugarske. Dvadesetoro volontera iz Srbije i Bugarske ovaj put imali su priliku da posete neke u Zaječaru i Knjaževcu organizacije i institucije, kao i da u njima volontiraju.

Po dolasku volontera iz 10 volonterskih centara oni su najpre posetili Prostor za POMAK gde je upriličeno otvaranje razmene, gde su mogli da čuju više o samom projektu, da se međusobno upoznaju, ali i da predstave samo volonterske centre iz Srbije. Nakon toga, usledila je poseta Zaječarskoj inicijativi i Omladinskom centru u Zaječaru, kada su imali priliku da se upoznaju sa njihovim eduaktivnim programima i programima donacije, kao i ko i kako može kod njih volontirati.

Drugi dan razmene započeo je volontiranjem u socijalnim uslugama. Dvadesetoro mladih imalo je priliku da volontira u Ustanovi za dnevni boravak dece i mladih sa invaliditetom „Oblutak“ u Zaječaru. Tom prilikom dobili su više informacija od zaposlenih u toj ustanovi kako se volonteri mogu uključiti u njihove aktivnosti, a zatim i tokom prepodneva volontirali u toj ustanovi. Volonteri su zajedno sa decom i mladima, korisnicima ove ustanove, imali kreativne i sportske radionice. Tokom posete, a i u razgovoru nakon toga, moglo se videti zadovoljstvo samih volontera, a takođe su preneti i pozitivni utisci i zaposlenih i korisnika Ustanove „Oblutak“.

Nakon volontiranja u Ustanovi „Oblutak“, volonteri iz Srbije i Bugarske posetili su Gradsku upravu Zaječar, kada su od zamenice gradonačelnika Marine Milić i zaposlenih u kancelariji za Lokalni ekonomski razvoj mogli da čuju više o mogućnostima koje će imati mladi kroz projekat koji grad Zaječar realizuje u sklopu istog prgorama prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, a u okviru koga je u toku izgradanja omladinskog kampa, tj. bungalova u Park-šumi Kraljevica.

Volonteri su posetili i Knjaževac, gde su imali priliku da se prošetaju kroz ovaj grad na istoku Srbije, ali i da posete Volonterski centar koji je otvoren u sklopu baš ovog projekta „Volonteri pomeraju granice“. Tokom posete, upriličen je i video poziv u okviru koga su volonteri mogli da čuju primer dobre prakse Volonterskog centra iz Siska, gde njihovi mladi volontiraju, koliko volontera imaju i koliko je mladih zainteresovano za volontiranje i doprinos lokalnoj zajednici na taj način.

Tokom posete održane su i radionice i predavanja na temu Erazmus+ programa, zatim o socijalnim uslugama, omladinskoj politici i aktivnom učešću mladih u Srbiji, a pričalo se i budućoj saradnji volontera iz ovih 10 volonterskih centara u pograničnom regionu Srbije i BUgarske i zajedničkih aktivnosti i nakon projekta.[/vc_column_text][vc_mad_gallery columns=“3″ images=“3594,3595,3597,3598,3599,3600,3601,3602,3603,3604,3605,3606,3607,3608,3609,3610,3611″][/vc_column][/vc_row]