Nakon razmene volontera u Bugarskoj, usledila je razmena i u Srbiji, a u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Bugarske. Dvadesetoro volontera iz Srbije i Bugarske ovaj put imali su priliku da posete neke u Zaječaru i Knjaževcu organizacije i institucije, kao i da u njima volontiraju.

Po dolasku volontera iz 10 volonterskih centara oni su najpre posetili Prostor za POMAK gde je upriličeno otvaranje razmene, gde su mogli da čuju više o samom projektu, da se međusobno upoznaju, ali i da predstave samo volonterske centre iz Srbije. Nakon toga, usledila je poseta Zaječarskoj inicijativi i Omladinskom centru u Zaječaru, kada su imali priliku da se upoznaju sa njihovim eduaktivnim programima i programima donacije, kao i ko i kako može kod njih volontirati.

Drugi dan razmene započeo je volontiranjem u socijalnim uslugama. Dvadesetoro mladih imalo je priliku da volontira u Ustanovi za dnevni boravak dece i mladih sa invaliditetom „Oblutak“ u Zaječaru. Tom prilikom dobili su više informacija od zaposlenih u toj ustanovi kako se volonteri mogu uključiti u njihove aktivnosti, a zatim i tokom prepodneva volontirali u toj ustanovi. Volonteri su zajedno sa decom i mladima, korisnicima ove ustanove, imali kreativne i sportske radionice. Tokom posete, a i u razgovoru nakon toga, moglo se videti zadovoljstvo samih volontera, a takođe su preneti i pozitivni utisci i zaposlenih i korisnika Ustanove „Oblutak“.

Nakon volontiranja u Ustanovi „Oblutak“, volonteri iz Srbije i Bugarske posetili su Gradsku upravu Zaječar, kada su od zamenice gradonačelnika Marine Milić i zaposlenih u kancelariji za Lokalni ekonomski razvoj mogli da čuju više o mogućnostima koje će imati mladi kroz projekat koji grad Zaječar realizuje u sklopu istog prgorama prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, a u okviru koga je u toku izgradanja omladinskog kampa, tj. bungalova u Park-šumi Kraljevica.

Volonteri su posetili i Knjaževac, gde su imali priliku da se prošetaju kroz ovaj grad na istoku Srbije, ali i da posete Volonterski centar koji je otvoren u sklopu baš ovog projekta „Volonteri pomeraju granice“. Tokom posete, upriličen je i video poziv u okviru koga su volonteri mogli da čuju primer dobre prakse Volonterskog centra iz Siska, gde njihovi mladi volontiraju, koliko volontera imaju i koliko je mladih zainteresovano za volontiranje i doprinos lokalnoj zajednici na taj način.

Tokom posete održane su i radionice i predavanja na temu Erazmus+ programa, zatim o socijalnim uslugama, omladinskoj politici i aktivnom učešću mladih u Srbiji, a pričalo se i budućoj saradnji volontera iz ovih 10 volonterskih centara u pograničnom regionu Srbije i BUgarske i zajedničkih aktivnosti i nakon projekta.

Više za ovu kategoriju vesti Preko „volontiranja“ do prve plate – obaveze bez ikakvih prava » 4volunteering inicijativa predstavljena na konferenciji „Energija volontiranja“ » Svetski dan borbe protiv side obeležen u Zaječaru » Ples za mlade u dečijoj nedelji. » Prvi ulični bioskop u Knjaževcu » Dan mladih obeležen u Knjaževcu » Poziv za učešće na međunarodnoj omladinskoj konferenciji u Kruševu » Otvoren je Konkurs za izbor sledećih omladinskih delegata Srbije u Ujedinjenim nacijama! » O programima mobilnosti mladih u volonterskom centru u Knjaževcu » Preparing Global Leaders Forum u Bugarskoj » Poziv volonterima za učešće na 52. Gitarijadi » Outhide Festival poziva sve zainteresovane volontere da im se priključe! » Šta ćemo raditi ovog leta u Knjaževcu? » Konkurs za volontere Nišville 2018 » Traže se 2 osobe zainteresirane za EVS u Zagrebu, Hrvatska » Počela 29. sezona prijavljivanja na međunarodne volonterske kampove » Počela je 29. sezona međunrodnih volonterskih kampova » U Zaječaru održana završna konferencija projekta „Volonteri pomeraju granice“ » Informaciona kampanja za Drugi poziv za prikupljanje predloga projekata » Drugi poziv u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020 » Prva volonterska razmena u okviru projekta „Volonteri pomeraju granice“ » Počeo odabir volontera u volonterskim centrima u okviru projekta „Volonteri pomeraju granice“ » Trening za koordinatore volonterskih centara održan u Belogradčiku » TOC učestvovao na Sajmu organizacija civilnog društva istočne Srbije » Konkurs za volontere Nišville 2017 » U Zaječaru održana konferencija za medije i drugi sastanak stručnjaka u okviru projekta Volonteri pomeraju granice » Volonteri pomeraju granice – Konkurs za pokretanje volonterskih centara u pograničnom regionu » Prvi sastanak eksperata u okviru projekta Volonteri pomeraju granice » Volonteri pomeraju granice – projekat u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Bugarske i Srbije »

Оставите одговор

X