Sigurno ovaj text čitate na vašem mobilnom telefonu, tabletu, kompjuteru…Sedite u fotelji, za radnim mestom ili u kafiću. Ne bavite se takoreći nikakvom fizičkom aktivnošću.

Društvo je uticalo na svest ljudi da su šetnja i sam boravak u prirodi zaboravljeni i zamenjeni gledanjem u ekrane. Danas je komunikacija i druženje postalo virtuelna, a ne fizička kategorija. Ovde ne govorim samo o deci, srednjošlkolcima već i o ljudima srednjeg doba.

Otudjenost, učmalost i dosada su samo neki od elemenata današnje svakodnevice.

Vratite se prirodi. Vratite se zdravlju. Barem vikendom.

Planina. Vrh ispreh tebe. Još jedan izazov. Znoj. Borba sa samim sobom. Izdrži…Još malo…Na vrhu si. Trenutno zaboravljaš svu muku i znoj, uživaš u pogledu, uživaš u trenutku!

Ono što jeste presudno je fizička i psihička kondicija. Da, lepo ste pročitali, biti psihički jak. Najlakše je odustati! 

Slomite psihičku barijeru, jer psiha je čudo. Ego ostavite kod kuće.

Za početak krenite sa laganim šetnjama, zatim sa nižim planinama do 500mnv. Pratite šta vam telo govori. Sigurno će te se osećati lakše i svežije posle fizičke aktivnosti. Šetnjom se smanjuje šećer u krvi, krvni pritisak i kilogrami. Žene zajviše raduje ovo zadnje. Celodnevno pešačenje (5-8h) vam sagoreva oko 1500 kCal. Jedna čokoladica je oko 200 kCal, poredjenja radi. Ali zbog pada šećera tokom planinarenja se preporučuje unos sećera-bonžita, suvo grožđe i sl. Nezaboravite i dovoljan unos tečnosti-vode.

Planina će vas naučiti da je poštujete, da poštujete prirodu i biljni i životinjski svet. Đubre nosiš sa sobom! Naučićeš pravila orijentiringa, kako da sam napraviš sklonište, kako da se orijentišeš, da je bitan kolektivni-timski rad, naučićeš da deliš zadnju kap vde ili užine. A možda se i zaljubiš 🙂

Idite u prirodu, dišite, pustite čula da rade. Osetite mir. Udahnite duboko. Zažmurite. To je život.

Autor teksta: Caca Faca

Photo by David Preston on Unsplash
Izvorna vest: Iza Ćoška