Još uvek razmišljate da li da letujete sa roditeljima ili školskim drugovima? Ipak, nešto u vama vam govori da zaslužujete da vam ovo leto bude jedinstveno. Pa neka bude.

Znate li gde možete upoznati lika iz Mančestera kod koga biste ostali kada dobijete vizu za UK ? Ili Japanca koga biste kontaktirali kada odlučite da pođete putem istočnih zemalja? Evo reći ću vam. Na međunarodnom volonterskom kampu!

Međunarodni volonterski kampovi jesu mesta okupljanja entuzijastičnih volontera iz čitavog sveta, koji tokom 2 nedelje daju svoj doprinos nekoj lokalnoj zajednici. I vi ste ti koji birate da li ćete učestvovati u organizaciji nekog lokalnog muzičkog festivala ili sportskog turnira, sređivanju plaža, renoviranju seoske škole, ili ćete pomagati tek izleglim kornjačicama da pronađu put do okeana. Postoji preko 2000 najrazličitijih kampova, a na vama je da odaberete onaj na kojem ćete učestvovati.

Za razliku od drugih turističkih putovanja kampovi će vam pomoći da unapredite svoje veštine i znanja, da pri kontaktu sa lokalnim stanovništvom spoznate kulturne razlike i steknete prijatelje sa svih strana sveta koji će volontirati zajedno sa vama. To što ćete biti na kampu, takođe, ne znači da ćete spavati u šatoru (mada ćete moći ako to budte želeli) ili da ćete kuvati ručak na logorskoj vatri. Smeštaj i ishrana volontera prepušteni su organizatorima, te i to zavisi koji kamp odaberete.

Mladi istraživači vas pozivaju da se prijavite na medjunarodne kampove i ubacite ih u svoj ranac klikom na

http://www.mis.org.rs/volontiranje/volonterski-kampovi-u-inostranstvu/pretraga-kampova/

A za međunarodne kampove u Srbiji Vas molimo za strpljenje, već koliko u maju će biti spremni za prijavljivanje volontera iz inostranstva!

Godišnje se održi gotovo 3000 kampova. Volonteri Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije, 29. godinu za redom imaju priliku da putuju u više od 80 zemalja. Pridružite im se!

Volonterski kampovi okupljaju volonterke i volontere koji žele da doprinesu poboljšanju uslova života u nekoj zajednici radeći na poslovima od javnog interesa koji su isključivo neprofitnog karaktera.

Ovi poslovi uključuju:

  • manualni rad (renoviranje/građevinske/poljoprivredne radove skr MANU/RENO/CONS/AGRI)
  • ekološke radove ENVI
  • rad sa decom KIDS ili osobama sa smetnjama u razvoju DISA
  • arheološke kampove ARCH
  • brigu o životinjama ZOO/ANIM
  • kampovi kulturalnog, sociološkog i edukativnog sadržaja CULT/SOCI/EDU/STUD

Tokom dve do tri nedelje koliko provedu zajedno na nekom od volonterskih kampova pored rada, volonteri/ke stiču nove veštine, razvijaju volonterski stav i aktivan odnos prema društvu u kom se nalaze ali stiču i prijatelje za ceo život.

Ukoliko imate nedoumice, I želite da čujete iskustva starijih volontera pridružite se Fejsbuk grupi

A možete zapratiti Mlade istraživače Srbije i na Instagramu  

Od nezaboravnog iskustva vas deli samo jedna onilne prijava i kupovina karte za put! Razmislite da li se isplati? Mi bismo rekli da.

Prijavljivanje se obavlja preko sajta Mladih istraživača Srbije, gde možete pronaći formular, pretragu i detaljne opise svih kampova na koje možete otići. Nakon što se prijavite na kamp neophodno je da potpišete prijavu. Mi smo kontakt tačka MIS-a i to možete uraditi u našoj kancelariji koja se nalazi u Zaječaru, Generala Gambete 44, 8. sprat, svakog radnog dana u periodu od 10 do 15 časova. A možete nas kontaktirati i putem telfona 069/4441091 ili maila zavolontiraj@toc.rs.