U okviru Dana evropskih vrednosti, volonteri PROAKTIVa iz Niša, jednog od volonterskih centara u pograničnom regionu, otvoreno su razgovarali sa građanima i građankama o volonterizmu, aktivizmu i programima Evropske unije namenjenim sticanju veština, učenju i mobilnosti.

Njihovi volonteri podelili su svoje priče i iskustva, gde su oni volontirali i šta su sve volonteri tokom tih angažmana imali priliku da nauče. Takođe svim zainteresovanim mladima su predočili gde sve i na koji način mladi u Nišu mogu volonterski da se angažuju.

Za one zainteresovane za drugačiji vid putovanja, onog društveno korisnog i kroz kojimogu nešto i da nauče, predstavljen je koncept međunarodnih volonterskih kampova i kako se mogu na njih prijaviti. Tu je i Evropski volonterski servis za one smelije koji žele da bolje upoznaju drugu kulturu, jezik i mentalitet tokom perioda od 6 do 12 meseci u bilo kojoj Evropskoj zemlji.

Na osnovu rezultata sprovedene ankete „Koliko ti je bitno…“ može se zaključiti da mladi u Nišu prepoznaju volontiranje i neformalno obrazovanje kao bitnu stavku za lični razvoj i doprinos društvu.