Povodom Međunarodnog dana volontiranja, Novosadski volonterski servis je 7. decembra 2018. godine u dvorcu Eđšeg organizovao konferenciju „Energija volontiranja“  sa idejom da prikažu svoje dosadašnje rezultate i pokrenu diskusiju o značaju volontiranja i razmenu iskustava. Učesnici, volotneri i organizatori volontiranja, su imali priliku da čuju i tematska izlaganja o formatima volontiranja, volontiranju i osećaju pripadnosti zajednici, kao i priče o volonterskim iskustvima.

Organizatori konferencije prepoznali su našu inicijativu kao primer dobre prakse te smo u okviru jedne tematkse sesije imali priliku da predstavimo dostignuća projekta „Volonteri pomeraju granice“ i naša iskustva iz volontiranja u pograničnom regionu Bugarska Srbija. Na istom panelu čuli smo preporuke koje donosi Mreža volonterskih centara iz Hrvatske i EU Japan fest-a.

Novosadski volonterski servis (NVS) je platforma organizovanja volonterskog rada u Novom Sadu. Nastala je na inicijativu Omladinske prestonice Evrope 2019 i Evropske prestonice kulture 2021, a motiv za njegovo kreiranje je zadovoljavanje potreba za volonterskim kadrom tokom realizacije aktivnosti prestonica. Novosadski volonterski servis je od maja ove godine dao podršku za 40 različitih aktivnosti, što u sportu, kulturi, što u omladinskom radu, zdravstvu ili zaštiti životne sredine. U bazi ove platforme je preko 500 volontera, a do sada je ukupno ostvareno preko tri hiljade volonterskih sati.

Kompletan izveštaj sa konferencije možete pročitati na sajtu OPENS-a: KONFERENCIJA “ENERGIJA VOLONTIRANJA”