Kao završna aktivnost projekta „Volonteri pomeraju granice“ u Zaječaru je prve nedelje februara održana dvodnevna konferencija posvećena volontiranju.

Konferenciji je prisustvovalo preko 50 volontera, predstavnika volonterskih centara, kao organizatori voloniranja (institucije, organizacije, preduzeća) iz pograničnog regiona Srbije i Bugarske.

Tokom ove aktivnosti najpre se na samom otvaranju pričalo o značaju volontiranja na nacionalnom i lokalnom nivou i kako volonterski centri otvoreni u okviru projekta „Volonteri pomeraju granice“, mogu doprineti u poboljšanju volonterizma, prvenstveno na lokalnom, ali i nacionalnom nivou. Na otvaranju su govorili  Goran Radisavljević, menadžer projekta i izvršni direktor TOC-a, Nikolaj Tsolov, koordinator projekta i predsednik Slobodnog omladinskog centara iz Vidina, Darko Stanić državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, kao i Milan Stanković pomoćnik za omladinu i sport gradonačelnika Zaječara.

U nastavku konferencije predstavljeni su rezultati projekta. Najpre je Ivan Živković, koordinator projekta, prezentovao šta je sve urađen tokom trajanja projekta, nakon čega su predstavljena iskustva sa razmena volontera u Srbiji i Bugarskoj. Takođe, Ivan Topalović prezentovao je prisutnima rezultate istraživanja o volontiranju u pograničnom regionu Srbija-Bugarska, prikazane kroz komparativnu analizu, te i konsultant na projektu Vojislav Prkosovački predstavio Metodologiju za volontiranje u pograničnom regionu Bugarske i Srbije. Oba dokumenta rađena su kao sastavni deo projekta i na osnovu kojih su i koncipirani principi rada volonterskih centara.

Učesnicima konferencije prezentovane su i mogućnosti za finansiranje projekata u kojima mogu učestvovati i volonterski centri iz Srbije i Bugarske, tj. drugi poziv u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje, kao i aktuelne pozive za Erazmus+ projekte u oblasti mladih, koje je predstavio Goran Bogunović iz Fondacije Tempus.

Kao primeri dobre prakse, učesnicima konferencije predstavljeno je volontiranje na festivalima, koje je najbolje predstavio Marjan Cvetković kroz pokretanje i razvijanje volonterskog servisa na Nišvill džez festivalu u Nišu. Takođe Jelena Milanović iz Omladine JAZAS-a Kragujevac, predstavila je projekat Volonterizam: prava i odgovornosti, dok je Jovana Denčić iz Centra Inventiva učesnicima mogla da približi volontiranje i rad sa izbeglicama i migrantima.

Takođe, kao sastavni deo konferencije bio je i rad u grupama, a prezentovanjem zaključaka tih radnih grupa zatvorena je konferencija. Ideja rada u grupama bila je da se dobiju ideje za dalji razvoj i napredak volonterskih centara u pograničnom regionu, njihovog umrežavanja i daljih potencijalnih zajedničkih projekata.

Prilog T1 televizije o konferenciji "Volonteri pomeraju granice"

Fotografije sa konferencije "Volonteri pomeraju granice"

Projekat „Volonteri pomeraju granice“ realizuje Timočki omladinski centar iz Zaječara u partnerstvu sa Slobodnim omladinskim centrom, a kofinansiran je od strane Evropske Unije kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija i sredstvima Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Više za ovu kategoriju vesti Preko „volontiranja“ do prve plate – obaveze bez ikakvih prava » 4volunteering inicijativa predstavljena na konferenciji „Energija volontiranja“ » Svetski dan borbe protiv side obeležen u Zaječaru » Ples za mlade u dečijoj nedelji. » Prvi ulični bioskop u Knjaževcu » Dan mladih obeležen u Knjaževcu » Poziv za učešće na međunarodnoj omladinskoj konferenciji u Kruševu » Otvoren je Konkurs za izbor sledećih omladinskih delegata Srbije u Ujedinjenim nacijama! » O programima mobilnosti mladih u volonterskom centru u Knjaževcu » Preparing Global Leaders Forum u Bugarskoj » Poziv volonterima za učešće na 52. Gitarijadi » Outhide Festival poziva sve zainteresovane volontere da im se priključe! » Šta ćemo raditi ovog leta u Knjaževcu? » Konkurs za volontere Nišville 2018 » Traže se 2 osobe zainteresirane za EVS u Zagrebu, Hrvatska » Počela 29. sezona prijavljivanja na međunarodne volonterske kampove » Počela je 29. sezona međunrodnih volonterskih kampova » Informaciona kampanja za Drugi poziv za prikupljanje predloga projekata » Nakon razmene u Vidinu, organizovana razmena i u Zaječaru » Drugi poziv u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020 » Prva volonterska razmena u okviru projekta „Volonteri pomeraju granice“ » Počeo odabir volontera u volonterskim centrima u okviru projekta „Volonteri pomeraju granice“ » Trening za koordinatore volonterskih centara održan u Belogradčiku » TOC učestvovao na Sajmu organizacija civilnog društva istočne Srbije » Konkurs za volontere Nišville 2017 » U Zaječaru održana konferencija za medije i drugi sastanak stručnjaka u okviru projekta Volonteri pomeraju granice » Volonteri pomeraju granice – Konkurs za pokretanje volonterskih centara u pograničnom regionu » Prvi sastanak eksperata u okviru projekta Volonteri pomeraju granice » Volonteri pomeraju granice – projekat u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Bugarske i Srbije »

Оставите одговор

X