TOC – Асоциация за развитие на устойчиви общности от Зайчар, с подкрепата на Световната здравна организация в Сърбия, реализира обществена кампания за насърчаване на ваксинацията в няколко града в югоизточна Сърбия. В периода от 20 до 24 март 2023 г., в партньорство с доброволчески центрове от Майданпек, Алексинац, Бор, Княжевац и Зайчар, TOC организира акции в тези градове с цел информиране на гражданите за допълнителна защита срещу Covid 19.

Целта на тази дейност беше да информира възможно най-много граждани за новата двувълнова ваксина, т.е. бустерна доза ваксини срещу Covid-19, която е предназначена предимно за граждани над 60 години, както и всички съграждани, живеещи с някои хронични заболявания. Като част от акцията членовете на екипа на TOC информираха гражданите на Зайчар чрез разговор и разпространение на промоционални материали за важността на защитата от ваксинация, както и за факта, че пандемията от Covid все още не е приключила и че трябва да се предпазите и други.

Също така, по време на акциите, на гражданите на Гара беше напомнено, че ще бъдат организирани акции за ваксиниране на всички желаещи граждани, в сътрудничество със Здравните центрове от тези градове, по установения график, както и на всички заинтересовани граждани, получили информация за възможността за ваксиниране срещу Covid 19 чрез публична акция на площад „Освобождение“.

Предвид факта, че епидемията от Covid-19 продължава, е много важно да се ваксинирате и да се предпазите от по-тежките форми на това заболяване и каним всички желаещи да дойдат и да се ваксинират!

В Сърбия тези дейности се извършват от няколко граждански асоциации, сред които е TOC, която извършва дейности за насърчаване на ваксинирането в 7 града в Сърбия, т.е. в Ниш, Зайчар, Княжевац, Бор, Майданпек, Сокобаня и Алексинац. Акцията за насърчаване на ваксинирането срещу Covid-19 в Зайчар се организира от TOC в сътрудничество със Здравния център в Зайчар, с подкрепата на Световната здравна организация и USAID, които в сътрудничество с правителството на Република Сърбия, предоставят подкрепа за насърчаване на ваксинирането срещу Covid-19 в Сърбия в рамките на проект „Подкрепа на организациите на гражданското общество при ангажиране в общността по време на провеждането на кампанията за ваксиниране срещу COVID-19“.