[vc_row][vc_column][vc_column_text]След обмена на доброволци в България последва обмен в Сърбия по проекта за трансгранично сътрудничество между двете страни. Двадесет доброволци от Сърбия и България този път имаха възможност да посетят организации и институции в Зайчар и Княжевац, където имаха възможност да доброволчестват.

След като доброволците от 10-те доброволчески центъра дойдоха в Зайчар, първо посетиха пространството ПОМАК, където официално откриха борсата, чуха повече за проекта, имаха възможност да се срещнат и да представят своите доброволчески центрове. След това посетиха НПО Зайчарска инициатива и техния младежки център, където имаха възможност да се запознаят с техните образователни и дарителски програми, както и доброволчески възможности.

Вторият ден от обмена започна с доброволчеството в социалните услуги. Двадесет младежи имаха възможност да се включат доброволно в институция за дневни грижи за деца и младежи с увреждания „Обитак“ в Зайчар. По този повод те получиха от служителите повече информация за институцията и как доброволците могат да бъдат включени в техните дейности, а след това имаха шанс да се включат доброволно. Доброволците, заедно с децата и младежите, бенефициенти на дневни грижи, имаха творчески и спортни семинари. По време на посещението и в разговора след това можехме да видим удовлетворението на доброволците, също и положителни впечатления от служители и потребители на „Обитак“.

След доброволческа работа до обед, доброволците от Сърбия и България посетиха кметството на Зайчар, където заместник-кмета Марина Милич и служителите в местното бюро за развитие научиха за възможностите за младите хора по проекта, който Община Зайчар осъществява по програмата за трансграничното сътрудничество между Сърбия и България , в който е в процес на изграждане на младежки лагер в горския парк Кралевица.

Доброволците посетиха и гр.Князевац, където имаха възможност да разгледат този град в Източна Сърбия, а също и да посетят доброволческия център, създаден по време на проекта „Да премахнем границите за доброволчество“. По време на посещението бе организиран видео разговор, през което доброволците имаха възможност да чуят примери за добри практики на доброволческия център в Сисак, Хърватия и да сравнят къде доброволчестват младежите, колко доброволци са имали, до колко младите хора се интересуват от доброволчеството и от приноса към местната общност.

По време на посещението бяха проведени семинари и лекции по програма „Еразмус+“, за социални услуги, младежки политики и активно участие на младежите в Сърбия и дискусии за бъдещо сътрудничество на доброволци от 10-те доброволчески центъра в трансграничния регион на Сърбия и България и съвместни дейности след проекта.[/vc_column_text][vc_mad_gallery columns=“3″ images=“3611,3610,3609,3608,3607,3606,3605,3604,3603,3602,3601,3600,3599,3598,3597,3595,3594″][/vc_column][/vc_row]