[vc_row][vc_column][vc_column_text]Като завършваща дейност по проекта „Да премахнем границите за доброволчеството“ , през първата седмица на февруари в Зайчар, Сърбия се проведе двудневна конференция, посветена на доброволчеството.


На конференцията присъстваха над 50 доброволци, представители на доброволчески центрове, както и организации за доброволци (институции, организации, фирми) от граничния регион на Сърбия и България.

По време на тази дейност, на самото откриване, се говореше за важността на доброволчеството на национално и местно ниво и как доброволческите центрове, открити в рамките на проекта „Да премахнем границите за доброволчеството“, могат да допринесат за подобряване на доброволчеството, главно на местно, но  и на национално ниво. На откриването се изказаха Горан Радисавлевич, ръководител на проекта и изпълнителен директор на ТМЦ, Николай Цолов, координатор на проекта и председател на Свободния младежки център от Видин, държавният секретар Дарко Станич от Министерството на младежта и спорта на Република Сърбия, както и Милан Станкович, асистент по въпросите на младежта и спорта на кмета на Зайчар.

В продължението на конференцията бяха представени резултатите от проекта. Първо, координаторът на проекта Иван Живкович представи какво се е случило по време на проекта, след което бяха представени опита  от обмена на доброволци в Сърбия и България. Иван Топалович представи резултатите от изследването на доброволчеството в граничния регион на България и Сърбия, презентирани чрез сравнителен анализ, както и консултантът по проекта Воислав Пркосовачки представи Методика за доброволчество в граничния регион на България и Сърбия. И двата документа бяха разработени като неразделна част от проекта и въз основа на които бяха заложени принципите на работа на доброволческите центрове.

На участниците в конференцията бяха представени възможности за финансиране на проекти, в които доброволчески центрове от Сърбия и България могат да участват, като втората покана в рамките на трансграничната програма Interreg-IPA, както и програмата „Еразмус +“, представена от Горан Богунович от фондация „Темпус“.

Като примери за добри практики на участниците в конференцията бяха представени:  доброволческа дейност по време на фестивали, която презентира Мариан Цветкович чрез стартирането и развитието на доброволческа служба на Нишвил джаз фестивала в Ниш. Йелена Миланович от JAZAS Крагуевац представи проекта „Доброволчество: права и отговорности“, а Йована Денчич от Център Инвентива разказа за  доброволчески дейности и работа с бежанци и мигранти.

Също така, като част от конференцията имаше работа по групи, а с представянето на заключенията от тези работни групи мероприятието бе закрито. Работата по групи целеше да се намерят идеи за по-нататъшно развитие и напредък на доброволческите центрове в граничния регион, тяхната работа в мрежа и за други потенциални съвместни проекти.

Проектът „Да премахнем границите за доброволчеството“ се изпълнява от Тимошки младежки център от Зайчар в партньорство със Свободния младежки център и се съфинансира от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-Сърбия и средствата от Министерството на младежта и спорта на Република Сърбия.[/vc_column_text][vc_mad_gallery columns=“3″ images=“3685,3684,3683,3682,3681,3680,3679,3678,3676,3675,3674,3673,3672,3671,3670,3669,3668,3667,3666,3665,3664,3663,3662,3661,3660″][/vc_column][/vc_row]