Timočki omladinski centar u partnerstvu sa Slobodnim omladinskim centrom iz Vidina (Bugarska), ralizovao je u sredu 19. Aprila 2017. godine u maloj sali RARIS-a konferenciju za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti projekta Volonteri pomeraju granice. Ovaj projekat TOC i Slobodni omladinski centar realizuju kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

Na konferenciji su govorili Goran Radisavljević menadžer projekta, Ivan Živković koordinator projekta i Nikolay Tsolov kooridnator projekta.

Istog dana počeo je i dvodnevni sastanak stručnog tima u toku kog je rađeno na finaliziranju metodologije rada volonterskih centara i drugih publikacija koje će biti izdate kroz projekat.

Cilj projekta je da se stvore uslovi za održivu saradnju u pograničnom regionu za povećanje učešća mladih u životu zajednice kroz volontiranje u institucijama i organizacijama u pograničnom regionu.

Ideja je da se uspostavi mreža volonterskih centara širom cele pogranične oblasti i razvije volonterizam u društvenim aktivnostima.

Projektni tim podržaće 10 organizacija mladih i za mlade da razviju 10 volonterskih centara u pograničnom regionu, od kojih će 5 biti u Srbiji i 5 u Bugarskoj.

Od organizacija koje budu podržane za osnivanje volonterskih centara očekuje se:
• Da delegiraju dve osobe, buduće koordinatore volonterskih centara, koji će učestvovati na petodnevnoj obuci u Belogradčiku u Bugarskoj (maj – avgust 2017);
• Da mobiliše volontere u svojoj zajednici i organizuje za njih orijentacionu obuku, rasporedi ih u organizacije/institucije kojima su potrebni volonteri, vrši superviziju njihovog angažmana (avgust – novembar 2017);
• Izvrši selekciju volontera koji će učestvovati na dve trodnevne razmene volontera u Bugarskoj i Srbiji (avgust 2017 – Februar 2018);
• Učestvuje na dvodnevnoj završnoj konferenciji projekta u Zaječaru (Februar 2018);
• Osigura održivost volonterskog centra i 5 godina nakon završetka projekta

Osnovne aktivnosti projekta su razvijanje metodologije za volontiranje u pograničnom regionu, konkurisanje lokalnih organizacija za osnivanje volonterskih centara u njihovim lokalnim zajednicama u pograničnom regionu, ToT – trening za lidere volonterskih centara, obuke volontera, opremanje volonterskih centara, razmena volontera.

U prethodnom periodu kroz projekat je realizovano istraživanje među mladima, institucijama i organizacijama o potrebama o volontiranju u Srbiji i Bugarskoj.

Ciljna grupa projekta su omladinski radnici iz organizacija mladih i za mlade, kao i mlade osobe od 15 do 30 godina, potencijalni volonteri, iz celog pograničnog regiona Srbije i Bugarske.

Projekat Volonteri pomeraju granice sprovodi Timočki omladinski centar u partnerstvu sa Slobodnim omladinskim centrom iz Vidina, Bugarska, a finansiran je od strane Evropske unije kroz INTERREG-IPA program prekogranične saradnje Bugarske i Srbije.

Više za ovu kategoriju vesti Dočekajte proleće na Dunavu – VELIКA VOLONTERSКA #ŠTANAMTEŠКO AКCIJA » Mladi Zaječarci postavili nove klupice na Kraljevici » MLADI BALKANA ZA EVROPU: Konkurs za lokalne omladinske organizacije u okviru Fonda za mlade „I naš glas treba da se čuje“ » U Zaječaru i ove godine obeležen 1. decembar – Dan borbe protiv HIV-a i ADIS-a » Poziv za omladinsku razmenu u Sloveniji pod nazivom „Active Youth Work in Progress“ » Poziv za prijavu za 20 vršnjačkih edukatora – promotera bezbednosti » Poziv za mlade iz Zaječara, Niša, Pirota, Knjaževca i Leskovca za prijavu za realizaciju omladinskih volonterskih akcija » Zaječar obeležio Dan mladih » Desetka za volontere Nišville Jazz Festivala! » Nasleđe 2.0: učestvujte u umetničkoj radionici digitalnih kolaža u Knjaževcu » Poziv za mlade iz Zaječara i drugih gradova za volontiranje na Outhide festivalu » LETNJA POP-UP GALERIJA: poziv za mlade kreativce i umetnike » Predavanje Aktivizam u doba digitala za mlade u Zaječaru » Postani volonter Timočkog Omladinskog Centra » Otvoren konkurs za volontere Nisville Jazz Festivala 2019 » Otvoreno o volontiranju sa građanima Niša » Erazmus projekat MAP THE GAP – POZIV ZA OMLADINSKE RADNIKE/CE I MLADE SA IT VEŠTINAMA » Debata mladih Knjaževca: Da li pristupanje Srbije EU otvara više mogućnosti za mlade? » Postani PozitivNI volonter » 30. sezona volonterskih kampova je otvorena! » Poziv za EVS u Poljskoj » Preko „volontiranja“ do prve plate – obaveze bez ikakvih prava » 4volunteering inicijativa predstavljena na konferenciji „Energija volontiranja“ » Svetski dan borbe protiv side obeležen u Zaječaru » Ples za mlade u dečijoj nedelji. » Prvi ulični bioskop u Knjaževcu » Dan mladih obeležen u Knjaževcu » Poziv za učešće na međunarodnoj omladinskoj konferenciji u Kruševu » Otvoren je Konkurs za izbor sledećih omladinskih delegata Srbije u Ujedinjenim nacijama! » O programima mobilnosti mladih u volonterskom centru u Knjaževcu » Preparing Global Leaders Forum u Bugarskoj » Poziv volonterima za učešće na 52. Gitarijadi » Outhide Festival poziva sve zainteresovane volontere da im se priključe! » Šta ćemo raditi ovog leta u Knjaževcu? » Konkurs za volontere Nišville 2018 » Traže se 2 osobe zainteresirane za EVS u Zagrebu, Hrvatska » Počela 29. sezona prijavljivanja na međunarodne volonterske kampove » Počela je 29. sezona međunrodnih volonterskih kampova » U Zaječaru održana završna konferencija projekta „Volonteri pomeraju granice“ » Informaciona kampanja za Drugi poziv za prikupljanje predloga projekata » Nakon razmene u Vidinu, organizovana razmena i u Zaječaru » Drugi poziv u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020 » Prva volonterska razmena u okviru projekta „Volonteri pomeraju granice“ » Počeo odabir volontera u volonterskim centrima u okviru projekta „Volonteri pomeraju granice“ » Trening za koordinatore volonterskih centara održan u Belogradčiku » TOC učestvovao na Sajmu organizacija civilnog društva istočne Srbije » Konkurs za volontere Nišville 2017 » Volonteri pomeraju granice – Konkurs za pokretanje volonterskih centara u pograničnom regionu » Prvi sastanak eksperata u okviru projekta Volonteri pomeraju granice » Volonteri pomeraju granice – projekat u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Bugarske i Srbije »