Od završetka školovanja do prvog ugovora, nekada prođu i godine. Mladi najpre samo traže šansu da počnu da rade, pa neretko pristaju na posao bez ikakvog ugovora. Ima i poslodavaca koji s mladima zaključuju ugovore koji ih ne obavezuju da im isplate novčanu naknadu. Mnogi zloupotrebljavaju volontiranje. Koji je odgovor nadležnih?

Nemaju gotovo nikakva prava, ali zato imaju obaveze kao i drugi zaposleni. Nekada čak i više od njih rade ne bi li se dokazali i tako došli do bilo kakvog ugovora. To je iskustvo mnogih mladih ljudi u Srbiji koji se bore za posao.

Neki i godinama rade na crno, i često uz obećanje da će dobiti ugovor. A pojedini rade sa ugovorom o volontiranju.

„Poslodavci najčešće pod volontiranjem maskiraju ono što jeste efektivan i faktički rad. Dakle mlada osoba dolazi na posao, radi 40 sati nedeljno na poslovima na kojima radi i drugi zaposleni u istoj radnoj jedinici, ali prosto njen rad nije vrednovan u onom pravnom smislu, samim tim i novčanom, samim tim i ostvarivanja drugih prava iz radnog odnosa“, ukazuje Samedin Rovčanin iz Krovne organizacije mladih Srbije.

Čak 68 odsto mladih ne zna da postoji Zakon o volontiranju, pa ne čudi što mnogi ne razumeju šta je volontiranje i što ga uglavnom mešaju sa stručnom praksom.

„Volontiranje je akt dobre volje koji potiče iz altruizma i gde nekako vi, kao volonter, stavljate svoje slobodno vreme i svoje resurse zarad nekog opšteg dobra. Sve drugo – stažiranje, prakse, pripravništva i tako dalje mogu biti akt dobre volje, ali njihova primarna intencija jeste sticanje znanja, podizanje nivoa veština“, objašnjava Rovčanin.

Ugovor za svaki rad

Svaki rad kod poslodavca, pa i praksu, mora da prati ugovor, napominju pravnici u sindikatima mladima koji im traže savet.

„Praktičan rad, stručnu praksu, to ne poznaje nijedan naš zakon kao pojam. Svakako je u obavezi da zaključi neki ugovor, da li će da ga nazove ugovorom o radu na neko određeno vreme, da li će to da bude probni rad, pa sad tu definisano da li je to neko stručno osposobljavanje ili ugovor o stručnom osposobljavanju i usavršavanju, kao rad van radnog odnosa“, navodi Jelena Jeremić iz Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.

Ako sa radnikom ne zaključi ugovor, poslodavcu preti kazna od 300.000 do dva miliona dinara, u zavisnosti od toga da li je preduzetnik ili pravno lice.

Organizatori volontiranja koji njime zamenjuju rad ili ga organizuju u cilju sticanja dobiti, mogu biti kažnjeni sa 100.000 do pola miliona dinara.

Šta su utvrdili u kontrolama, protiv koliko poslodavaca su podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a koje je kazne sud najčešće određivao, RTS nije saznao jer nadležni ne odgovaraju. Važno je da rade svoj posao i zaštite i mlade jer čak i oni upućeni u svoja prava, neretko pristaju da ih poslodavac uskrati, samo kako bi mogli da rade.

Izvorna vest i video: rts.rs

Više za ovu kategoriju vesti 4volunteering inicijativa predstavljena na konferenciji „Energija volontiranja“ » Svetski dan borbe protiv side obeležen u Zaječaru » Ples za mlade u dečijoj nedelji. » Prvi ulični bioskop u Knjaževcu » Dan mladih obeležen u Knjaževcu » Poziv za učešće na međunarodnoj omladinskoj konferenciji u Kruševu » Otvoren je Konkurs za izbor sledećih omladinskih delegata Srbije u Ujedinjenim nacijama! » O programima mobilnosti mladih u volonterskom centru u Knjaževcu » Preparing Global Leaders Forum u Bugarskoj » Poziv volonterima za učešće na 52. Gitarijadi » Outhide Festival poziva sve zainteresovane volontere da im se priključe! » Šta ćemo raditi ovog leta u Knjaževcu? » Konkurs za volontere Nišville 2018 » Traže se 2 osobe zainteresirane za EVS u Zagrebu, Hrvatska » Počela 29. sezona prijavljivanja na međunarodne volonterske kampove » Počela je 29. sezona međunrodnih volonterskih kampova » U Zaječaru održana završna konferencija projekta „Volonteri pomeraju granice“ » Informaciona kampanja za Drugi poziv za prikupljanje predloga projekata » Nakon razmene u Vidinu, organizovana razmena i u Zaječaru » Drugi poziv u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020 » Prva volonterska razmena u okviru projekta „Volonteri pomeraju granice“ » Počeo odabir volontera u volonterskim centrima u okviru projekta „Volonteri pomeraju granice“ » Trening za koordinatore volonterskih centara održan u Belogradčiku » TOC učestvovao na Sajmu organizacija civilnog društva istočne Srbije » Konkurs za volontere Nišville 2017 » U Zaječaru održana konferencija za medije i drugi sastanak stručnjaka u okviru projekta Volonteri pomeraju granice » Volonteri pomeraju granice – Konkurs za pokretanje volonterskih centara u pograničnom regionu » Prvi sastanak eksperata u okviru projekta Volonteri pomeraju granice » Volonteri pomeraju granice – projekat u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Bugarske i Srbije »

Оставите одговор

X