Često postavljana pitanja

Pronađite odgovore na neka od najčešće postavljanih pitanja o volontiranju.

Jedan od najpopularnijih programa za dugoročno volontiranje je EVS koji je deo programa „Erasmus+“ KA1 (Key action 1)1 i namenjen je za dugoročnu razmenu volontera između zemalja Evropske unije i najvećeg dela ostalih zemalja sveta.

EVS daje mogućnost mladima od 17 do 30 godina starosti (u pojedinim slučajevima to mogu biti i mladi od šesnaest godina) da žive i rade u drugim zemljama kao volonteri.

Više informacija dostupno je u Metodologiji za volontiranje u pograničnom regionu Bugarske i Srbije (strane 16 i 17) i na Erasmus+ Volunteering Activities.

Volonterski kamp je jedinstven oblik volonterskog rada koji okuplja volontere iz različitih zemalja, kultura i pozadina, s ciljem da se kroz zajednički rad socijalizuju, upoznaju sa lokalnom zajednicom i rade na rešavanju lokalnih problema.

Više informacija dostupno je u Metodologiji za volontiranje u pograničnom regionu Bugarske i Srbije (strane 14).

Volonterskom radu kao obliku učestvovanja građana u procesima razvoja zajednice, posvećuje se sve više pažnje na globalnom nivou. Ujedinjene nacije su 5. decembar proglasile za Međunarodni dan volontera, a 2001. godina je bila proglašena Međunarodnom godinom volontera. Evropska unija volonterskom radu posvećuje puno pažnje. Naročito se podstiče omladinski aktivizam kroz volonterski rad, kao način uključivanja mladih u društvene promene, mogućnost za mobilnost, sticanje socijalnog i radnog iskustva, i posebno kao oblik svojevrsnog neformalnog učenja i celoživotnog obrazovanja.

Odgovor 4

X